Menselijk groeihormoon is misschien wel een van de nieuwste verbindingen die worden gebruikt door atleten en bodybuilders die op zoek zijn naar een grotere voorsprong op het gebied van lichaamsbouw en prestatieverbetering.

Eerst moet duidelijk worden gemaakt dat menselijk groeihormoon geen anabole steroïde is. Menselijk groeihormoon is wat bekend staat als een eiwithormoon (of een peptidehormoon) dat van nature een endogeen wordt geproduceerd door het menselijk lichaam en wordt uitgescheiden in de hypofyse.

De neurosecretoire cellen van de hypothalamus geven een hormoon af dat bekend staat als GHRH (Growth Hormone Releasing Hormone, AKA Somatocrinin) en een ander hormoon dat bekend staat als GHIH (Growth Hormone Inhibiting Hormone) in de hypofyse, die vervolgens de opslag van menselijk groeihormoon produceert en afgeeft aan de bloedstroom.

Menselijk groeihormoon behoort tot de somatotropine-familie van eiwithormonen, waardoor het nauw verwant is aan het hormoon prolactine, dat ook tot de somatotropine-familie van hormonen behoort.

De totale Somatotropine-familie omvat: CSH1, CSH2, CSHL1, HGH (menselijk groeihormoon), PRL (prolactine) en hGH-V. Menselijk groeihormoon bestaat uit een structuur van 191 aminozuren.

Functies

Menselijk groeihormoon, zoals de naam al doet vermoeden, is een belangrijk hormoon in de rol van veel verschillende groeimechanismen en functies in het menselijk lichaam. 

De activiteit van menselijk groeihormoon is echter niet beperkt tot alleen deze functie - het heeft een hele reeks verschillende functies en effecten op veel verschillende processen van het lichaam, waaronder het reguleren van bepaalde aspecten van het metabolisme, het zorgen voor cellulaire regeneratie en groei, evenals genezing en reparatie en meer.

Veel van de functies van het menselijk groeihormoon zijn goed bekend, maar het bezit ook eigenschappen en functies die nog steeds niet bekend zijn of niet goed worden begrepen.

De primaire effecten van menselijk groeihormoon op de groeifuncties van het lichaam zijn op drie hoofdgebieden: botgroei, skeletspiergroei, groei van interne organen en de genezing/groei/reparatie van bindweefsel zoals pezen, ligamenten en gewrichten.

Wat betreft de effecten op het metabolisme, ondersteunt het de efficiënte functies van het metabolisme van eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines/mineralen.

Gebruik binnen de geneeskunde

Binnen de geneeskunde is menselijk groeihormoon met succes gebruikt als een behandeling voor veel verschillende soorten aandoeningen en kwalen. 

Het eerste en belangrijkste gebruik van HGHmedisch is voor de behandeling van hypofyse-deficiënte dwerggroei, een aandoening waarbij individuen niet goed groeien vanwege een gebrek aan endogene menselijke groeihormoonproductie.

Dit komt het meest voor tijdens de kindertijd of adolescentie, waar synthetisch menselijk groeihormoon wordt toegediend om de groei zo veel mogelijk te stimuleren voorafgaand aan de middelste stadia van de adolescentie, waarbij het groeipotentieel steeds beperkter wordt.

Het wordt ook gebruikt voor vergelijkbare aandoeningen bij volwassenen.

Medisch gezien wordt menselijk groeihormoon ook gebruikt voor de behandeling van volwassenen met een tekort aan menselijk groeihormoon, waarbij volwassenen onvoldoende niveaus van GH produceren, en synthetisch exogeen menselijk groeihormoon wordt toegediend om de niveaus weer binnen het normale bereik te brengen (bij voorkeur in het bereik van wat een jonge volwassene zou hebben om de jeugdigheid te herstellen en antiverouderingseffecten te vertonen die zo vaak worden toegeschreven aan menselijk groeihormoon). 

Ten slotte wordt exogene humane groeihormoontherapie gebruikt bij de behandeling van aan AIDS/HIV gerelateerde spierafbraak (of als gevolg van vele andere ziekten).

Er zijn andere aandoeningen waarbij menselijk groeihormoon af en toe ook voor behandeling wordt gebruikt, zoals het bevorderen van versnelde genezing bij slachtoffers van brandwonden.

Effecten van groeihormoon in verschillende weefsels

HGH heeft een enorm, breed en divers scala aan effecten laten zien. Het is een hormoon waarvan is vastgesteld dat het anabool is in spierweefsel, waarvan is aangetoond dat het zowel de grootte (hypertrofie) als het aantal spiercellen (hyperplasie) vergroot. 

Het interessante feit over menselijk groeihormoon is dat het vermogen om een veel grotere hoeveelheid hyperplasie dan hypertrofie te genereren zeer gunstig is bij atleten en bodybuilders , aangezien een verhoogd aantal spiercellen (hyperplasie) boven een toename van de spiercellen (hypertrofie) ) heeft altijd de voorkeur vanwege het feit dat nieuw aangemaakte spiercellen permanent (min of meer) blijven.

De groottewinsten als gevolg van hyperplasie zullen voor onbepaalde tijd blijven bestaan na deze groei-effecten.

Menselijk groeihormoon heeft ook het effect van bevordering van celregeneratie, hergroei en genezing in elk afzonderlijk celtype in het menselijk lichaam, met uitzondering van de meeste cellen in de ogen en hersenen.

Dit is gunstig voor personen met verzwakkingen en/of ziekten waarbij orgaanfalen een mogelijkheid is, maar orgaantransplantaties geen ideale optie zijn.

Het gebruik van menselijk groeihormoon kan bijvoorbeeld effectief genezen van personen met nier- of leverfalen en op zijn minst de normale werking van deze organen behouden door middel van cellulaire regeneratie en groeimogelijkheden.

Dit is ook de reden waarom HGH over het algemeen zal resulteren in grotere organen (vanwege de verhoogde celgroei),en is een perfect voorbeeld van waarom individuen met verschillende orgaanfalen doorgaans organen bezitten die veel kleiner zijn (vanwege de uitgebreide celdood van de orgaancellen) dan individuen die anders een gezonde orgaanfunctie hebben.

Metabolisme

De effecten van menselijk groeihormoon op het metabolisme omvatten het belangrijkste effect van het verschuiven van de voorkeur van het menselijk lichaam voor energiebron van koolhydraten naar lipiden (vetten). 

Als gevolg hiervan zal het gebruik van menselijk groeihormoon gewoonlijk leiden tot stijgende bloedsuikerspiegels (bekend als een diabetogeen effect).

Dit effect is natuurlijk dosisafhankelijk en direct gecorreleerd met doses. Overmatig menselijk groeihormoondoseringen of perioden van gebruik kunnen mogelijk leiden tot het begin van diabetes type 2.

Door de manipulatie van energiebronnen van koolhydraten tot lichaamsvet als de voorkeursbron, kunnen de effecten van vetverlies echter zeer dramatisch zijn en als gevolg daarvan ook het cholesterolgehalte verlagen.

Menselijk groeihormoon heeft ook de neiging om het kalium-, fosfor- en natriumgehalte te verlagen, wat door de gebruiker in gedachten moet worden gehouden (een goede aanvulling met deze mineralen wordt aanbevolen, vooral bij hogere doses menselijk groeihormoon).

Menselijk groeihormoon heeft ook de neiging om een verlagend effect te hebben op de circulerende niveaus van T3 (schildklierhormoon), wat de stofwisseling tijdelijk kan verstoren. Nogmaals, dit is een dosisafhankelijk effect.

Over het algemeen werkt menselijk groeihormoon in op receptoren die zich op spieren, cellen, botten en vetweefsel bevinden, en signaleert het deze verschillende cel- en weefseltypen om deel te nemen aan groei en vetverlies.

De effecten op het metabolisme resulteren ook in een toename van hepatische (lever) gluconeogenese (aanmaak van glucose) en de rol ervan bij het voorkomen dat cellen deze brandstofbron gebruiken in plaats van lipiden.

Feit is dat de effecten van menselijk groeihormoon allemaal in wezen worden bepaald door het eiwithormoon IGF-1 (insuline-achtige groeifactor 1). GH reist naar de lever waar het de levercellen signaleert om te beginnen met de productie en afscheiding van IGF-1, een zeer krachtig groeihormoon waarvan is bewezen dat het zeer anabool is in spierweefsel.

Men moet echter begrijpendat IGF-1 eigenschappen en effecten bezit die het tegenovergestelde zijn van menselijk groeihormoon (IGF-1 heeft bijvoorbeeld de neiging om de vetretentie te verhogen en de glycolyse te verhogen (consumptie van glucose als brandstof).

HGH-bijwerkingen

Een van de populairste levensverbeterende supplementen, menselijk groeihormoon, algemeen bekend als HGH, wordt steeds populairder in bodybuilding- en atletische kringen.

De belangrijkste reden hiervoor is het basiseffect dat HGH de gemiddelde mens biedt. Wanneer u 's nachts gaat slapen, is een van de belangrijkste processen van een goede nachtrust de afgifte van HGH, dat herstel, groei en uitbreiding van spieren en verschillende weefsels in het lichaam vergemakkelijkt.

Het is uniek omdat het een hormoon is dat niet in de categorie van oestrogene of androgene valt. Dit betekent dat het niet seksespecifiek is.

Met andere woorden, of u nu een man of een vrouw bent, u zult genieten van dezelfde voordelen van HGH als voor beide geslachten.

Dit maakt HGH (human growth hormone) zeer lucratief en plezierig omdat het veel voordelen kan bieden aan beide geslachten, ongeacht hoe men van plan is het hormoon te gebruiken.

En nogmaals, het is geen steroïde of androgene hormoon; het is slechts een peptide- of eiwithormoon.

Dit is een belangrijk onderscheid omdat sommige mensen ervan uitgaan dat er geen bijwerkingen zijn.

Pas op, er zijn altijd bijwerkingen en interacties die moeten worden opgemerkt bij het gebruik van hormonen van welke aard dan ook, maar met HGH zijn ze zeer uniek en zeer specifiek.

Het is ook belangrijk op te merken dat HGH een synergetisch effect kan hebben met andere stoffen. Een van de belangrijkste functies van HGH in het lichaam is het stimuleren en versnellen van de groei en deling van cellen en weefsels.

Wanneer je een androgene stof slikt met bepaalde bijwerkingen, zal oa het HGH ervoor zorgen dat die processen in een hoger tempo gaan plaatsvinden.

Daarom is het belangrijk om op te merken dat als je bang bent voor zoiets als gynaecomastie, HGH het tempo waarin die vetweefsels die verband houden met gyno, daadwerkelijk zou versnellen.

Dus wanneer u van plan bent een stof te gebruiken, zorg er dan voor dat het een symptoom zal veroorzaken dat u wilt en zorg ervoor dat de HGH u zal helpen in plaats van u pijn te doen als u van plan bent het met iets anders te stapelen.

Afgezien van deze algemene zorgen,er zijn ook veel voorkomende symptomen die u kunt verwachten als u besluit HGH te gebruiken.

HGH en gewrichtspijn

Een van de meest voorkomende problemen is gewrichtspijn.

Voor degenen die nieuw zijn bij HGH, vraag je je misschien af waarom een stof die gezonde gewrichten zou moeten bevorderen, daadwerkelijk gewrichtspijn zou veroorzaken.

Welnu, om nieuwe verbindingen te maken, moeten de verbindingen uitzetten en op hun plaats worden geplaatst.

Dit is iets dat HGH zeker faciliteert, maar omdat er nieuwe weefselgroei is, zal het HGH resulteren in gewrichtspijn, omdat als nieuw weefsel zich ontwikkelt, dit pijn in de gewrichten zal veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel het gewricht frustrerend is, het tijdelijk zal bestaan in plaats van permanent.

Naarmate dat nieuwe weefsel groeit en verkalkt, hoef je je geen zorgen meer te maken over de pijn, maar het zullen de eerste groeipijnen zijn (letterlijk) van het proberen van een nieuwe stof en het ervaren van nieuwe groei.

Waterretentie en zwelling

Afgezien van de pijn die gepaard gaat met de HGH, is het niet ongebruikelijk om veel opgeblazen gevoel en zwelling in gewrichtsgebieden te zien.

Dit komt omdat wanneer u HGH gebruikt, het heel gewoon is dat de stof meer vocht vasthoudt. Dit lijkt een veel voorkomend symptoom te zijn bij IGF-1 of HGH-gerelateerde eiwithormonen.

Opgemerkt moet worden dat pijn de neiging heeft om te verschijnen bij extreme doses. Dit is niet om een overdosis te suggereren, maar eerder wanneer de effectieve dosis in één keer wordt toegediend in plaats van geleidelijk.

Beoordeel de tolerantie individueel als u ervoor kiest om HGH te gebruiken.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal Tunnel Syndroom komt ook vaak voor als gevolg van het vasthouden van water.

Dit komt door het feit dat overtollig vocht vaak tegen de gewrichten drukt en gevoelloosheid en pijn veroorzaakt in die specifieke gebieden.

Hoewel het niet noodzakelijk het klassieke geval van carpale tunnel is, dat wordt veroorzaakt door overmatig gebruik en overstimulatie van de spieren/pezen in dat gebied van de pols, repliceert de extreme druk van de vloeistofoverloop dat gevoel in hoge mate en veroorzaakt diezelfde pijn en verzwakking in de pols.

HGH gebruiken met aromatiseerbare steroïden

Hoewel werd vermeld dat aromatisering niet noodzakelijkerwijs gebeurt met HGH, kan gyno in uiterst zeldzame gevallen worden veroorzaakt door HGH-gebruik.

Er zijn twee mogelijkheden om dit te laten gebeuren. 

Ten eerste gebruik je HGH in combinatie met een aromatiserende steroïde, waardoor de snelheid waarmee de gyno zich ontwikkelt, wordt versneld.

Afgezien daarvan, maar het is ook mogelijk dat je door het gebruik van HGH er gewoon erg gevoelig voor bent. Zoals met de meeste medicijnen is het echter mogelijk om deze effecten te bestrijden door een aromataseremmer te gebruiken om de oestrogeenspiegels terug te brengen naar lagere niveaus en de kans op gyno te verkleinen.

Onthoud echter dat als het borstweefsel ernstig genoeg is, het niet mogelijk is om de symptomen alleen te verminderen. Op dat moment zou een operatie nodig zijn om het overtollige weefsel te verwijderen, maar het is mogelijk om het borstweefsel te verminderen door een AI te gebruiken voordat het weefsel hard wordt.

Maar preventieve maatregelen met behulp van een SERM zoals Nolvadex, een selectieve oestrogeenreceptormodulator, kunt u de kans op gyno verminderen.

Onthoud dat naast schadelijke of lelijke symptomen, er ook andere symptomen zijn die slechts het gevolg zijn van het gebruik van het hormoon.

Dit is zeer waar met een van de meest interessante bijwerkingen van HGH: de groei van handen, voeten en andere benige gebieden.

Dit komt door het feit dat HGH van nature vrijkomt in het lichaam en de groei bevordert. Als je bijvoorbeeld een foto van jou als kind vergelijkt met jou als volwassene, is er een duidelijk fysiek verschil in je frame.

Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de HGH die in de loop van de tijd in uw lichaam vrijkomt, fysieke veranderingen veroorzaakte.

Dit geldt ook voor HGH als volwassene, dus als je een volwassene bent en je gebruikt HGH, zul je zeker fysieke veranderingen opmerken. Ongeacht de dosering is het echter niet iets dat u meteen zult opmerken.

Het is min of meer een geleidelijke fysieke verandering die verschilt van individu tot individu.

Insulinegevoeligheid en hypoglykemie

Maar er zijn zeker fysieke veranderingen waar je je meer zorgen over moet maken.

U moet zich namelijk bewust zijn van het feit dat het nemen van HGH uw bloedglucosewaarden kan verhogen en uw insulinegevoeligheid kan verminderen.

Dit betekent dat uw lichaam niet meer zo responsief zal zijn en als uw glucosespiegels stijgen, zullen er geen signaalhormonen (insuline) zijn om de bloedglucose naar de spieren of kritieke gebieden te brengen waar het nodig is.

Dit is een gevaarlijke combinatie, maar op korte termijn is een verminderde insulinegevoeligheid of hypoglykemie niet per se onschadelijk.

Je moet gewoon heel bewust en alert zijn wanneer je HGH op deze manier gebruikt, omdat de gevolgen op lange termijn slecht kunnen zijn.

Ongeacht uw voorgeschiedenis van diabetes of insulinegevoeligheid, bent u net zo vatbaar als u experimenteert of aanvult met HGH.

Orgaan- en weefselgroei

Ten slotte is een van de meest bekende symptomen van HGH het vermogen dat het heeft om de grootte van organen in uw lichaam te laten groeien. Hoewel dit misschien een interessante bijwerking lijkt, is de waarheid dat het een van de redenen is waarom HGH permanent schadelijke effecten op het lichaam kan hebben.

Dit zijn effecten die anders zo mogelijk moeten worden vermeden, maar als ze zich voordoen, moet u er rekening mee houden.

Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat wanneer de meeste mensen deze situaties tegenkomen, ze zich niet bewust zijn van de juiste dosering.

Als u gedurende lange, lange tijd extreme doses HGH gebruikt, krijgt u een opgezwollen darm die populair is bij mensen in de professionele bodybuildinggemeenschap.

Maar als u zich bewust bent van deze bijwerkingen en het hormoon op een verantwoorde manier gebruikt, kan HGH veel voordelen hebben op het gebied van herstel en groei.

HGH-toediening en gebruik

Menselijk groeihormoon, ook wel bekend als HGH, is een hormoon dat vaak wordt geïnjecteerd, en wat de injectieplaatsen betreft, kunt u kiezen voor de huid of spieren.

Als je het onder de huid injecteert, is het zeer biologisch beschikbaar, met een snelheid van meer dan 75 procent.

Als je besluit om het rechtstreeks in de spier te injecteren, is het iets minder biologisch beschikbaar, maar het zal nog steeds een enorme impact hebben op het gebied van effect.

Merk op dat wanneer u het via de huid doet, er een halfwaardetijd is van ongeveer 4 uur, en wanneer u het in de spier doet, is de halfwaardetijd ongeveer 5 uur.

Dit is op geen enkele manier een lange halfwaardetijd, maar houd er rekening mee dat de effecten van het hormoon zelf veel verder gaan dan de halfwaardetijd.

Dit is voornamelijk te wijten aan het begin van IGF-1, een bijproduct van de HGH-signalering in het lichaam.

Gebruik

Meestal wordt HGH gebruikt vanwege zijn zeer effectieve therapeutische eigenschappen. Met het oog op therapie en het volgen van een therapeutisch doseringsschema, zou de standaarddosering ongeveer 1-3 IE op één dag zijn.

Af en toe zullen therapeuten de dosis oprekken tot ongeveer 4 IU's, maar dit is niet zo gebruikelijk. Om het veilig te spelen, kunt u erop rekenen dat de meeste doseringen rond de 1 IE liggen.

De 1 IE is in wezen de standaarddosering voor diegenen die een anti-verouderingsprotocol volgen.

Aan de andere kant, degenen die prestatieatleten zijn, kunnen een veel liberaler gebruik hebben wat betreft hun doseringen. Verwacht atleetdoses te zien in het bereik van 2-4 IU, dit komt omdat deze atleten de herstellende en hersteleffecten willen maximaliseren die gepaard gaan met het gebruik van HGH.

Zelfs degenen die hun lichaamsbouw proberen te verbeteren, zullen zich concentreren op dit soort doseringsprotocol. Het zal ook vetverlies en spieropbouw bevorderen.

Het is niet ongebruikelijk voor de meeste HGH-gebruikers om het te stapelen met andere androgenen om het spieropbouwende effect verder te versterken.

Vrouwen die HGH voor dit doel gebruiken, houden zich meestal aan een dosering van 1-2 IE per dag die nodig is.

Resultaten

De waarheid is dat, ongeacht hoeveel u van plan bent te doseren, u geen wereldschokkende resultaten met HGH van de ene op de andere dag verwacht. 

Dit is geen medicijn dat je in een week tijd tot een monster maakt.

Het zal veel tijd vergen om echt tastbare voordelen van het HGH-gebruik te zien, maar het is zonder twijfel nog steeds geweldig om mee te experimenteren om verbazingwekkende voordelen te zien. 

Wat betreft het gebruik ervan, moet je echt een beslissing nemen: gebruik het voor een lange, lange tijd of gebruik het helemaal niet.

Dosering 

HGH is vrijwel nutteloos als u besluit er slechts voor een zeer korte periode mee te doseren.

Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat voor HGH om echt enig voordeel te hebben, het iets moet zijn waar je lang aan vasthoudt. Als je dat niet doet, zul je er niets van merken.

Voor het verlies van vet en een beter herstel, moet u het ongeveer 8-12 weken toegewijd gebruik geven, maar een ideaal tijdsbestek is 16-18 weken. A

ls u de extreme anabole progressie wilt zien, moet u ongeveer een half jaar een dosis ter grootte van een HGH-therapie gebruiken.

En als uw redenen alleen voor anti-veroudering zijn, moet u het voor onbepaalde tijd of in ieder geval het grootste deel van een bepaald kalenderjaar gebruiken.

Over het algemeen is HGH een zeer effectieve stof, maar het hangt vooral af van hoe u het op de juiste manier doseert.

FAQ

Helpt HGH met afvallen?

Het gebruik van HGH voor gewichtsverlies, spieropbouw of anti-veroudering is experimenteel en controversieel. Van HGH-injecties wordt aangenomen dat ze de vetopslag verminderen en de spiergroei tot op zekere hoogte verhogen, maar studies hebben niet aangetoond dat dit een veilige of effectieve remedie voor gewichtsverlies is.

Keert HGH haaruitval om?

In sommige gevallen is HGH of menselijke groeihormoontherapie een effectieve methode geweest om de haargroei te herstellen en in stand te houden. Voor sommigen heeft HGH-therapie haaruitval en huidelasticiteit effectief hersteld, terwijl rimpels worden verminderd en het energieherstel wordt verbeterd.

Wat zijn de risico's van HGH-behandeling?

  • Carpaal tunnel syndroom.
  • Verhoogde insulineresistentie.
  • Type 2 diabetes.
  • Zwelling in de armen en benen (oedeem)
  • Gewrichts- en spierpijn.
  • Voor mannen, vergroting van borstweefsel (gynaecomastie)
  • Verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}