Postcyclusterapie (PCT) en hoe de persoon in kwestie is verteld dat ze een voorgeschreven medicijn tegen borstkanker genaamd Tamoxifen (verkocht onder de merknaam Nolvadex) moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat ze hun spiergroei behouden en voorkomt mogelijke problemen met gynaecomastie.

Dit artikel gaat in op enkele details over waarom Nolvadex door bodybuilders wordt gebruikt, evenals op de bijwerkingen die de meeste mensen niet begrijpen voordat ze dit middel gaan gebruiken.

Wat doet Nolvadex?

Tamoxifen wordt geclassificeerd als een specifieke oestrogeenreceptormodulator of SERM. Het werkt als een oestrogeenantagonist in de hersenen en het borstgebied, wat betekent dat het voorkomt dat oestrogeen zijn normale effect in die gebieden uitoefent.

Met betrekking tot zijn werking in de hersenen remt het de omzetting van testosteron in oestrogeen, wat tijdens een cyclus kan betekenen dat de oestrogeenspiegels laag blijven. Hoewel een laag oestrogeen vaak als gunstig wordt beschouwd door bodybuilders, moet worden opgemerkt dat oestrogeen zowel helpt bij het opbouwen van spiermassa als helpt om het libido tijdens de cyclus te verhogen.

Sterker nog, wanneer bodybuilders testosteronverhogende verbindingen gebruiken en daarnaast tamoxifen gebruiken, verliezen ze vaak een deel van de spiergroei en het verbeterde libido die normaal gesproken gepaard gaan met een verhoging van het testosteron.

Dosering

Nolvadex wordt meestal ingenomen met 40 mg per dag gedurende de eerste 2 weken van een PCT en vervolgens verlaagd tot 20 mg per dag gedurende de laatste 2 weken. Desondanks is PCT niet iets dat 'one size fits all' is en is Tamoxifen misschien niet voor iedereen de juiste keuze.

Bijwerkingen

Oestrogeen antagonist VS oestrogeen agonist

Hoewel geclassificeerd als een oestrogeenant agonist, moet worden opgemerkt dat tamoxifen in sommige delen van het lichaam feitelijk werkt als een oestrogeen agonist, wat betekent dat het in feite op een oestrogene manier werkt, in tegenstelling tot hoe de meesten denken dat het een anti-oestrogeen is.

Wanneer het bijvoorbeeld op een oestrogene manier in de lever werkt, kan tamoxifen de niveaus van geslachtshormoonbindend globuline (SHGB) verhogen, dat zich aan testosteron bindt, waardoor het vrije testosteron in het lichaam wordt verlaagd.

Vrije testosteron

Vrij testosteron is de hoeveelheid ongebonden testosteron in het systeem en het is het niveau van vrij testosteron dat sterk gecorreleerd is met de positieve effecten van hoog testosteron, zoals verhoogde spiermassa, kracht en libido.

Door het vrije testosteron te verlagen, heeft tamoxifen het potentieel om onze bodybuilding-winsten te schaden. Dit helpt te verklaren waarom we nooit horen dat mensen tamoxifen op zelfstandige basis gebruiken (vergelijkbaar met hoe een testosteronbooster wordt gebruikt) en spiermassa krijgen ondanks de aanzienlijke toename van testosteron die het kan produceren.

Heel eenvoudig, een groot deel van de stijging van testosteron wordt tenietgedaan door de toename van SHGB. Een ander negatief effect van de werking van tamoxifen in de lever is het vermogen om de productie van het peptidehormoon IGF-1 te onderdrukken.

IGF-1 wordt afgebroken uit groeihormoon en wordt beschouwd als krachtiger dan groeihormoon zelf voor de opbouw van spierweefsel.Hoge IGF-1-spiegels leveren een grote bijdrage aan het proces van het opbouwen van een beter lichaam en het vermogen van tamoxifen om IGF-1-spiegels te onderdrukken is een andere reden waarom het gebruik van tamoxifen vaak teleurstellend is voor het opbouwen van spiermassa.

Studie

In een studie die een stijging van het totale testosteron aantoonde (ze konden het vrije testosteron of de niveaus van SHGB niet meten) en een verlaging van de IGF-1-niveaus na gebruik van tamoxifen een belangrijke indicator zijn waarom het teleurstellend kan zijn voor het gebouw of behoud van spiermassa.

Het feit dat Nolvadex een anti-oestrogeen wordt genoemd, gaat voorbij aan het feit dat het buiten bepaalde weefsels oestrogene effecten bevordert. Een studie gepubliceerd in het Journal of Endocrinology toonde aan dat langdurig gebruik van tamoxifen de serumtestosteronspiegels met 50% verhoogde, wat zeker een gezonde toename is. Tegelijkertijd stegen de serumoestrogeenspiegels echter met maar liefst 341%. 

In de controlegroep in deze studie, die slechts een week tamoxifen gebruikte, steeg het oestrogeen zelfs na slechts vier dagen. Gezien het feit dat de proefpersonen in deze proef tamoxifen gebruikten in een lagere dosis van slechts 10 mg, roept het de vraag op wat er zou gebeuren als ze in de hogere dosering zouden worden gebruikt die doorgaans wordt gezien in bodybuilding-kringen.

Tamoxifen en gyno bij bodybuilders

Tamoxifen wordt natuurlijk vaak gebruikt om de oestrogene werking in borstweefsel te onderdrukken om gynaecomastie te voorkomen, waarvoor het tijdens de cyclus vrij goed kan werken. Het zal de mogelijkheid van gyno echter niet volledig elimineren, vooral met die steroïden die op een progesterogene manier werken, waarvoor iets nodig is dat prolactine verlaagt, zoals het supplement Vitex. 

Ervan uitgaande dat je cyclus goed is verlopen en je een PCT hebt uitgevoerd en je hebt gevochten tegen de onderdrukte zin in seks, lage IGF-1-spiegels en lage vrije testosteronspiegels die worden gezien bij het gebruik van tamoxifen.

Wat gebeurt er als je tamoxifen verwijdert? Als we kijken naar de studie hierboven die een sterke stijging van oestrogeen in het lichaam laat zien tijdens het gebruik van tamoxifen, de verwijdering ervan zal een situatie creëren waarin we nu hoge oestrogeenspiegels in het lichaam hebben en met niets om te voorkomen dat dit oestrogeen gyno veroorzaakt bij mannelijke bodybuilders.

Dit creëert een recept voor het soort rebound-gyno waar je mensen vaak over hoort klagen op bodybuildingforums. Wat de blessure nog erger maakt, hoge oestrogeenspiegels zijn op zichzelf al onderdrukkend, wat vertraagde vooruitgang in de sportschool kan veroorzaken als je stopt met het gebruik van Nolvadex.

Andere gezondheidseffecten

Kankerverwekkende werking - Van tamoxifen is in verschillende onderzoeken 4,5,6) aangetoond dat het het risico op kanker verhoogt en wordt door de American Cancer Society vermeld als een bekend kankerverwekkend middel. Een onderzoek uit 2006 in The Lancet toonde aan dat het het sterftecijfer verhoogde bij vrouwen die tamoxifen gebruikten.

Studies bij ratten versterken het argument dat het kankerverwekkende potentieel van tamoxifen ondersteunt, waarbij tot 80% van de dieren kwaadaardige tumoren ontwikkelt.

Leverbeschadiging - Tamoxifen is al enige tijd onderzocht op zijn effecten op de lever, waarbij het wordt gekoppeld aan leververvetting bij vrouwen en ook een verhoogde kans op de vorming van leverkanker vertoont.

Staar - Tamoxifen is acuut giftig voor de ogen met meer dan één rapport op een bodybuildingforum waarin een gebruiker wordt getoond die zijn gezichtsvermogen onomkeerbaar heeft beschadigd. Studies ondersteunen het idee dat tamoxifen kan bijdragen aan het vergroten van de vatbaarheid voor cataract.

Bloedstolsels - Van het gebruik van tamoxifen wordt erkend dat het het risico op bloedstolling verhoogt, wat levensbedreigend kan zijn als het voorkomt in een belangrijke slagader of hartweefsel. Voor bodybuilders van wie de bloeddruk hoog kan zijn, maakt het het gebruik van tamoxifen dubbel gevaarlijk.

Laag libido - Zoals eerder opgemerkt, kan de negatieve invloed op de vrije testosteronniveaus van tamoxifen ertoe leiden dat gebruikers de effecten geassocieerd met verhoogd testosteron, inclusief libido, niet ervaren. In vergelijking met andere verbindingen die het testosteron verhogen, rapporteren tamoxifengebruikers een slechter libido.

Bovendien betekent het nadelige effect op bloedstolsels dat het erectiestoornissen ook waarschijnlijker kan maken. Het is om deze reden dat veel gebruikers een testosteronbooster in PCT gebruiken om deze tekortkomingen van het gebruik van tamoxifen aan te pakken.

Stemmingswisselingen - Misschien wel de meest voorkomende klacht van bodybuilders die tamoxifen of andere SERM's gebruiken tijdens PCT, is dat ze ondraaglijke stemmingswisselingen veroorzaken met frequente meldingen van tranen en depressie bij bodybuilders.

Hoewel niet iedereen dit krijgt, is het opmerkelijk dat deze effecten nergens in dezelfde mate worden gemeld bij andere PCT-producten, waardoor het mogelijk is dat dit optreedt als gevolg van de stijging van het serumoestrogeen die wordt waargenomen tijdens het gebruik van tamoxifen.

Conclusie

Hoewel veel bodybuilders tamoxifen als essentieel beschouwen, helpt dit artikel hopelijk om enkele van de mogelijke nadelen van het gebruik ervan te illustreren. Hoewel het in bepaalde situaties belangrijk kan zijn, vooral als het wordt gebruikt tijdens cycli van aromatiserende verbindingen, is het overmatig gebruik ervan en het gebruik in pct kan tal van problemen veroorzaken.

Een verstandiger strategie voor prohormoon- of AAS-gebruikers is om het gebruik van een aromataseremmer te gebruiken om de oestrogeenspiegels aanzienlijk te verlagen, waardoor een SERM minder belangrijk wordt, en om andere aspecten van PCT aan te pakken die vaak over het hoofd worden gezien en besproken in ons artikel over postcyclus therapie.

Ten slotte moet het gebruik van aromatiserende producten worden beperkt en als deze gaan worden gebruikt, is een AI in plaats van een SERM een veel betere oplossing voor het beheersen van de oestrogeenspiegels tijdens de cyclus.

Voor degenen die aandringen op het gebruik van tamoxifen tijdens PCT, is het belangrijk dat dit wordt gecombineerd met een AI om het vooruitzicht van rebound-gyno te verminderen, wat mogelijk kan optreden bij gebruik van tamoxifen.

Daarnaast is het gebruik van een testosteronbooster om de schadelijke effecten van tamoxifen op het libido en de stemming te helpen bestrijden, aan te raden met het gebruik van een product zoals Activate Xtreme, een goed hulpmiddel om zowel dit aspect aan te pakken als ook om de vrije testosteronniveaus te verhogen die anders onderdrukt tijdens het gebruik van tamoxifen.

FAQ

Wat doet Nolvadex?

Nolvadex (tamoxifencitraat) is een anti-oestrogeen dat wordt gebruikt voor de behandeling van borstkanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, voor de behandeling van borstkanker bij bepaalde patiënten na een operatie en bestralingstherapie, en om de kans op borstkanker te verminderen. 

Waarvoor wordt Nolvadex voor gebruikt bij bodybuilding?

Bij bodybuilding wordt Nolvadex (Tamoxifen-citraat) gebruikt als een anabole steroïde-cyclus, evenals als een middel voor herstel of als een medicijn na een anabole steroïde-cyclus.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en tamoxifen (NOLVADEX) wordt vaak gebruikt om de ziekte te behandelen en soms te voorkomen.

Wat zijn de bijwerkingen van Nolvadex bij mannen?

Opvliegers, misselijkheid, krampen in de benen, spierpijn, dunner wordend haar, hoofdpijn en een gevoelloze/tintelende huid kunnen voorkomen. Bij mannen kan verlies van seksuele bekwaamheid/interesse optreden.

Heeft u een recept nodig voor Nolvadex?

NOLVADEX is een receptgeneesmiddel!

Vermindert Nolvadex manboobs?

Voor jongens met ernstige gynaecomastie die aanzienlijke gevoeligheid of schaamte veroorzaakt, kan een korte kuur met een medicijn genaamd tamoxifen (voorbeeldmerknaam: Nolvadex) of raloxifene (merknaam: Evista) worden aanbevolen.

Deze medicijnen blokkeren de effecten van oestrogeen in het lichaam en kunnen de borsten enigszins verkleinen.


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}