Masteron, de meest erkende handelsnaam voor drostanolonepropionaat, is een injecteerbare anabole steroïde afgeleid van dihydrotestosteron (DHT). Hier is de DHT-ruggengraat gemodificeerd met een 2-methylgroep om de anabole eigenschappen te vergroten, waardoor dit middel aanzienlijk effectiever is in het bevorderen van de groei van spierweefsel dan zijn niet-gemethyleerde ouder.

Drostanolonepropionaat wordt in de productliteratuur beschreven als een "steroïde met krachtige anabole en anti-oestrogene eigenschappen", en lijkt inderdaad enkele van beide eigenschappen te delen. Toegegeven, de anabole eigenschappen worden echter beter omschreven als matig, vooral wanneer ze in de context van andere middelen worden geplaatst.

Het medicijn wordt meestal gebruikt door bodybuilders en atleten die op dieet zijn in snelheidssporten, waar het zeer geliefd is vanwege zijn vermogen om solide toename van spiermassa en kracht te produceren, vergezeld van verlagingen van het lichaamsvetniveau.

Drostanolonepropionaat wordt gewoonlijk geleverd in de vorm van ampullen van 1 ml en 2 ml en injectieflacons van 10 ml die 50 mg/ml of 100 mg/ml steroïde in olie bevatten.

Dosering

Bij gebruik voor lichaams- of prestatieverhogende doeleinden door mannen, wordt dit medicijn meestal drie keer per week geïnjecteerd. De totale wekelijkse dosering is typisch 200-400 mg, die zes tot twaalf weken wordt ingenomen. Dit gebruiksniveau is voldoende om meetbare winsten in spiermassa en kracht te bieden.

Masteron wordt meestal toegepast wanneer vetvrije massa of cutten gewenst is. Voor de laatste wordt het vaak gecombineerd met andere niet-aromatiseerbare steroïden zoals Winstrol , Primobolan, Parabolan of Anavar. 

Van dergelijke stapels is bekend dat ze enorm helpen bij het vasthouden van spieren en vetverlies, gedurende een periode die erg katabool kan zijn zonder steroïden.

Voor vrouwen

Bij gebruik voor lichaams- of prestatiebevorderende doeleinden door vrouwen, is een dosering van 50 mg per week het meest gebruikelijk, gedurende vier tot zes weken. Virilisatiesymptomen zijn zeldzaam bij deze dosering, op voorwaarde dat de inname niet te lang wordt verlengd.

Vanwege de kortwerkende aard van de propionaatester, de totale wekelijkse dosering gewoonlijk wordt onderverdeeld in kleinere injecties die eenmaal per tweede of derde dag worden gegeven.

Bijwerkingen

Oestrogeen

Drostanolone wordt niet door het lichaam gearomatiseerd en is een niet meetbaar oestrogene. Een anti-oestrogeen is niet nodig bij het gebruik van deze steroïde, omdat gynaecomastie zelfs bij gevoelige personen geen probleem zou moeten zijn.

Omdat oestrogeen de gebruikelijke boosdoener is bij het vasthouden van water, produceert drostanolone in plaats daarvan een slanke, hoogwaardige uitstraling aan het lichaam zonder angst voor overmatige onderhuidse vochtretentie. Dit maakt het een gunstige steroïde om te gebruiken tijdens snijcycli, wanneer water- en vetretentie grote zorgen zijn.

Als een niet-aromatiseerbaar DHT-derivaat kan drostanolone een anti-oestrogene werking geven, waarbij het geneesmiddel concurreert met andere (aromatiseerbare) substraten voor binding aan het aromatase-enzym.

Androgene

Hoewel geclassificeerd als een anabole steroïde, zijn androgene bijwerkingen nog steeds mogelijk met deze stof, vooral bij hogere dan normale therapeutische doses. Dit kunnen zijn een vette huid, acne en haargroei op het lichaam/gezicht zijn.

Anabole androgene steroïden (AAS) kunnen ook haarverlies bij mannen verergeren. Vrouwen worden gewaarschuwd voor de mogelijke viriliserende effecten van AAS. Deze kunnen bestaan uit een verdieping van de stem, onregelmatige menstruatie, veranderingen in de huidtextuur, haargroei in het gezicht en vergroting van de clitoris.

Drostanolone is een steroïde met een relatief lage androgene activiteit in verhouding tot zijn weefselopbouwende werking, waardoor de drempel voor sterke androgene bijwerkingen vergelijkbaar hoger is dan bij meer androgene middelen zoals testosteron, methandrostenolone of fluoxymesteron.

Merk op dat drostanolon niet wordt beïnvloed door het 5-alpha-reductase-enzym, dus de relatieve androgeniteit ervan wordt niet beïnvloed door het gelijktijdig gebruik van finasteride of dutasteride.

Levertoxiciteit

Masteron is niet c17-alfa-gealkyleerd en het is niet bekend dat het hepatotoxische eigenschappen heeft. Levertoxiciteit is onwaarschijnlijk.

Cardiovasculair

Anabole androgene steroïden kunnen schadelijke effecten hebben op het serumcholesterol. Dit omvat een neiging om de HDL (goede) cholesterolwaarden te verlagen en de LDL (slechte) cholesterolwaarden te verhogen, wat de HDL- naar LDL-balans kan verschuiven in een richting die een groter risico op arteriosclerose bevordert.

De relatieve impact van een anabool-androgene steroïde op serumlipiden is afhankelijk van de dosis, de toedieningsweg (oraal versus injecteerbaar), het type steroïde (aromatiseerbaar of niet-aromatiseerbaar) en de mate van resistentie tegen levermetabolisme.

Drostanolone zou een sterker negatief effect moeten hebben op de hepatische beheersing van cholesterol dan testosteron of nandrolon vanwege de niet-aromatiseerbare aard, maar een zwakker effect dan c-17 alfa-gealkyleerde steroïden. Anabole androgene steroïden kunnen ook de bloeddruk en triglyceriden nadelig beïnvloeden,endotheliale relaxatie verminderen en linkerventrikelhypertrofie ondersteunen, wat allemaal mogelijk het risico op hart- en vaatziekten en myocardinfarct verhoogt.

Testosterononderdrukking

Alle AAS, wanneer ze worden ingenomen in doses die voldoende zijn om spiergroei te bevorderen, zullen naar verwachting de endogene testosteronproductie onderdrukken.

Zonder tussenkomst van testosteronstimulerende stoffen zouden de testosteronniveaus binnen één tot vier maanden na stopzetting van het medicijn weer normaal moeten zijn.

Merk op dat langdurig hypogonadotroop hypogonadisme secundair kan ontstaan als gevolg van misbruik van steroïden, waardoor medische interventie noodzakelijk is.

Beschikbaarheid

Drostanolonepropionaat is momenteel niet beschikbaar als receptgeneesmiddel. De meeste producten zijn van ondergrondse oorsprong.

FAQ

Verhoogt Masteron de honger?

Masteron is in die zin een testosteronbooster en bovendien een prestatieverhogende aanvulling. Het zal de eetlust vergroten en verhoogt ook de stofwisseling.

Heeft Masteron invloed op testosteron?

Masteron heeft relatief lage anabole en androgene beoordelingen; deze scores zijn echter enigszins misleidend. Het is noodzakelijk om te onthouden dat DHT, het uitgangspunt van Masteron, vijf keer meer androgeen is dan testosteron met een veel sterkere bindingsaffiniteit met de androgeenreceptor.


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}