Proviron is de handelsnaam/merknaam voor het androgeen dat bekend staat als Mesterolone.

Het is een oraal product en wordt niet beschouwd als een anabole steroïde. Dit komt omdat de anabole activiteit bekend staat als extreem zwak - zo zwak zelfs dat het praktisch als niet-bestaand kan worden beschouwd.

Proviron werd oorspronkelijk ontwikkeld door Schering in 1934, waardoor het een van de oudste steroïden is die voor medisch gebruik wordt vervaardigd en op de markt wordt gebracht.

Mesterolon is zelfs zo oud dat het zijn ontstaan samen met methyltestosteron in 1935 en testosteronpropionaat deeldein 1937, twee van de eerste anabole steroïden die ook in de geneeskunde werden gebruikt.

Natuurlijk worden methyltestosteron en testosteronpropionaat het best herinnerd voor al hun glorie, terwijl Proviron minder bekend is / was.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de eerste twee anabole steroïden werden aangetoond als zeer sterke anabole middelen, terwijl de laatste dat niet was.

Hoewel Proviron als een heel oud medicijn wordt beschouwd, doorstaat het nog steeds de tand des tijds omdat het bekend staat als een verbinding die een indrukwekkende effectiviteit heeft als medicijn naast een indrukwekkende geschiedenis van veiligheid en tolerantie bij patiënten.

Binnen de medische wereld is Proviron gebruikt als een medicijn voor de behandeling van afnemend welzijn bij oudere mannen als gevolg van dalende androgeenspiegels, libidodisfunctie bij mannen en onvruchtbaarheid.

Het gebruik ervan als hulpmiddel bij de vruchtbaarheid is waar Proviron echt werd benadrukt in de medische literatuur.

Dit komt omdat, hoewel bekend is dat bijna alle anabole/androgene steroïden tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken, Proviron in normale therapeutische doseringen de endogene gonadotropines (LH en FSH) nauwelijks onderdrukt wanneer ze worden gebruikt.

Proviron wordt echter slecht begrepen als een verbinding die LH verhoogt, wat het niet doet. In plaats daarvan heeft onderzoek aangetoond dat Proviron de androgene effecten biedt die nodig zijn voor spermatogenese in specifieke gebieden in de testikels.

Schering produceert nog steeds Mesterolone onder de naam Proviron over de hele wereld. 

Het is ook onder verschillende merknamen verkocht, waaronder Pluriviron (in Duitsland door Asche), Vistimon (in Duitsland door Jenepharm) en Restore (in India, door Brown en Burke).

Wat echter interessant is, is dat Proviron nooit is goedgekeurd voor gebruik op de receptmarkt in de Verenigde Staten.

Proviron chemische kenmerken:

Proviron is een gemodificeerd derivaat van dihydrotestosteron (DHT) via de toevoeging van een methylgroep aan zijn eerste koolstof (1-methyldihydrotestosteron).

Zoals eerder vermeld, is het een extreem zwakke anabole stof, daarom wordt Proviron bijna altijd een androgeen (of androgene steroïde) genoemd.

Studies hebben de reden voor de zwakke anabole effecten aangetoond: het deelt met zijn moederverbinding (DHT) een vergelijkbare eigenschap - het wordt snel gemetaboliseerd en afgebroken tot inactieve metabolieten zodra het in het spierweefsel terechtkomt.

Dit is altijd het probleem geweest met dihydrotestosteron zelf - zodra het in spierweefsel terechtkomt, bindt het enzym 3-hydroxysteroid dehydrogenase (waar het in zeer hoge concentratie in spierweefsel aanwezig is) zich eraan en maakt het inactief door het om te zetten in een verbinding die geen anabole effecten kent. 

Dit is de echte reden voor de zwakke anabole effecten van Proviron.

Er zijn valse geruchten over de zwakke anabole aard van Proviron in omloop onder bodybuilding-gemeenschappen dat Proviron "de androgeenreceptor in spierweefsel blokkeert", wat onjuist is, en dit gerucht moet daarom tot rust worden gebracht.

Een bijkomend voordeel van Proviron is zijn vermogen om een hoge affiniteit te hebben voor SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), een eiwit dat zich bindt aan anabole steroïden in de bloedbaan (namelijk Testosteron) en deze na binding volledig inactief maakt.

Het gebruik van Proviron in dit geval naast andere anabole steroïden kan de activiteit en effecten van andere anabole steroïden via deze route vergroten, waardoor er meer ongebonden en vrij testosteron overblijft om zijn werk te doen.

Een bekend voordeel van Proviron is ook zijn vermogen om te werken als een anti-oestrogeen via zijn activiteit als aromataseremmer.

Er moet echter worden opgemerkt dat de activiteit ervan als aromataseremmer niet zo sterk wordt beschouwd als Aromasin , Arimidex of Letrozol , maar dat het nog steeds werkt en als zodanig kan worden gebruikt.

Zijn kracht als aromataseremmer kan worden vergeleken met Arimidex, maar iets lager qua sterkte.

Bijwerkingen van Proviron

Omdat Proviron een DHT-derivaat is, brengt het bij geen enkele dosering risico's met zich mee voor oestrogene bijwerkingen. In feite, zoals eerder vermeld, werkt Proviron als een anti-oestrogeen via zijn activiteit als aromataseremmer in het lichaam.

Dit kan resulteren in het verminderen van oestrogene bijwerkingen van andere verbindingen via de verlaging van de totale circulerende plasmaspiegels van oestrogeen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het vanwege dit effect van Proviron medisch is gebruikt bij de behandeling van gynaecomastie en borstkanker vanwege zijn sterke androgene aard in combinatie met zijn anti-oestrogene eigenschappen.

Omdat Proviron in de eerste plaats een androgeen is, brengt het wel het risico op androgene bijwerkingen met zich mee, en ze zijn meer uitgesproken bij hogere doseringen.

De androgene bijwerkingen van Proviron zijn onder meer: een toename van een vette huid (als gevolg van een verhoogde talgproductie/-secretie), meer gezichtshaar en lichaamshaargroei, evenals een verhoogd risico op het veroorzaken van MPB (mannelijke kaalheid) bij degenen die genetisch gevoelig of vatbaar voor.

Vrouwen zijn ook vatbaar voor virilisatie door het gebruik van Proviron, de ontwikkeling van mannelijke kenmerken bij vrouwen (dwz verdieping van de stem, gezichtshaargroei, vergroting van de clitoris, enz.).

Het is ook belangrijk op te merken dat, omdat Proviron al een derivaat is van DHT, zullen producten zoals Finasteride, Proscar of Dutasteride absoluut niets doen om de mogelijke androgene bijwerkingen van Proviron te verminderen.

Omdat Proviron niet C-17 alfa-gealkyleerd is (het is in plaats daarvan gemethyleerd op zijn eerste koolstof), heeft onderzoek aangetoond dat het niet bekend is dat het hepatotoxische effecten veroorzaakt, en leverproblemen zijn uiterst onwaarschijnlijk met deze verbinding.

De bijwerkingen van Proviron omvatten echter inderdaad negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem. 

Studies hebben aangetoond dat 100 mg Proviron per dag gedurende 6 maanden zeer significante negatieve effecten heeft op de cholesterolwaarden, zowel het verhogen van het slechte (LDL) cholesterol als het verlagen van het goede (HDL) cholesterol met respectievelijk 65% en 35%.

Het is ook waarschijnlijk dat Proviron een onderdrukkend effect kan hebben op de endogene natuurlijke testosteronproductie (hoewel dit als zeer zwak wordt beschouwd).

Niettemin hebben onderzoeken aangetoond dat 150 mg of minder per dag Proviron geen significante onderdrukking van testosteron oplevert. In diezelfde onderzoeken resulteerden hogere doseringen (300 mg of hoger per dag) in een significante onderdrukking van de testosteronniveaus.

Dosering en toediening

In de medische wereld wordt voor de behandeling van onvoldoende androgeniteit een enkele tablet van 25 mg driemaal daags ingenomen (voor een totaal van 75 mg per dag) aan het begin van de behandeling, gevolgd door een verlaging van de dosis later tot onderhoudsniveaus van een enkele tablet van 25 mg per dag.

Bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid worden normaal dezelfde doseringen gebruikt, hoewel naast Proviron ook andere vruchtbaarheidsverhogende geneesmiddelen worden gebruikt.

In het geval van bodybuilders en atleten wordt Proviron normaal gesproken tussen de 50 - 150 mg per dag gebruikt om ofwel de oestrogeenspiegels onder controle te houden, de waterretentie (veroorzaakt door oestrogeen) te verminderen of de vruchtbaarheid te verhogen na het beëindigen van een cyclus.

Hoewel Proviron niet is goedgekeurd voor gebruik bij vrouwen, kiezen sommige vrouwen in de atletiek- en bodybuildinggemeenschap ervoor om het te gebruiken.

In dit geval is een enkele Proviron-dosering van 25 mg per dag voldoende om het uiterlijk van het lichaam te veranderen. Dit mag niet langer dan 4 - 5 weken worden gedaan om virilisatie-effecten te voorkomen.

Proviron-cycli en -gebruik

Omdat Proviron geen anabole steroïde is en extreem zwakke anabole effecten heeft, wordt het niet gebruikt in de vorm van cycli.

Het wordt in plaats daarvan normaal gesproken gebruikt als een aanvullende verbinding, als aanvulling op anabole steroïde cycli om de effecten van oestrogeen op het lichaam te minimaliseren of te verminderen.

Het wordt ook gebruikt vanwege zijn esthetische effecten bij het versterken van de 'harde' uitstraling van het lichaam, zowel door zijn effecten als anti-oestrogeen, als door zijn effecten als sterk androgeen.

Als het als bijproduct wordt gebruikt, kan het door mannelijke atleten en bodybuilders gedurende hun hele cyclus worden ingenomen met 50 - 100 mg per dag, omdat er geen limiet is aan hoe lang het kan worden gebruikt.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om Proviron ook als PCT te gebruiken ( Post Cycle Therapy)) geneesmiddel om de oestrogeenspiegels te verlagen en de vruchtbaarheid te vergroten. H

oewel dit mogelijk is, zijn er veel betere verbindingen met vergelijkbare (en sterkere) effecten voor PCT.

Wanneer het risico van zelfs een zwakke endogene testosterononderdrukking in de mix met Proviron wordt gegooid, wordt geadviseerd om het gebruik van Proviron voor PCT-doeleinden te vermijden, tenzij er geen andere opties beschikbaar zijn. 

Tijdens een periode waarin individuen proberen hun natuurlijke endogene testosteronniveaus te herstellen, moet elke bedreiging, hoe minimaal tot endogene testosteronproductie ook zijn, ongewenst zijn en koste wat kost worden vermeden.

Beschikbaarheid

Proviron is lang niet zo populair op de markt als andere verbindingen, hulpstoffen of anabole steroïden , maar het wordt nog steeds beschouwd als een belangrijk product en zou gemakkelijk te vinden moeten zijn op de meeste bronlijsten van producten die te koop zijn.

De overgrote meerderheid van Mesterolone wordt geproduceerd door of onder licentie van Schering Pharmaceuticals.

Vanwege de aard van Proviron zijn namaak- of namaakproducten nooit een probleem geweest, maar toch moet iedereen zich bewust zijn van de risico's van namaak van farmaceutische producten.

Afgezien van producten van farmaceutische kwaliteit, zijn er door het ondergrondse laboratorium geproduceerde producten.

Deze worden vervaardigd in ondergrondse laboratoria die niet zijn geïnspecteerd, gelicentieerd of geautoriseerd, en ze werken hoogstwaarschijnlijk illegaal.

Het is bekend dat Proviron wordt vervaardigd door een aantal bekende ondergrondse laboratoria, terwijl minder bekende (of kleinere)  het mogelijk niet vervaardigen vanwege het feit dat het lang niet zo populair is als andere producten of hulpstoffen die er zijn.

Over het algemeen is Proviron een relatief goedkoop en gemakkelijk te vinden product.

Proviron van farmaceutische kwaliteit zal altijd duurder zijn dan de ondergrondse tegenhanger, maar dat is de manier waarop dingen gaan voor bijna alle farmaceutische producten versus UGL-gefabriceerde artikelen.

FAQ

Is Proviron slecht voor de lever?

Volgens de fabrikanten kan Proviron helpen bij de behandeling van het probleem van erectiestoornissen of impotentie bij mannen. Deze steroïde kan ook nuttig zijn voor alle personen die het moeilijk vinden om een erectie te behouden tijdens seksuele activiteit met hun partner.

Kan Proviron erectiestoornissen genezen?

Proviron wordt goed verdragen, zelfs wat betreft de leverfunctie. Laboratoriumtests uitgevoerd tijdens hooggedoseerde en langdurige behandeling leverden geen bewijs op voor een schadelijk effect.

Bouwt mesterolon spieren op?

De studie toont aan dat suppletie met mesterolon de spiermassa en vezelgrootte (hypertrofie) van kippenpectoralis verhoogt zonder inspanning. Dit is vergelijkbaar met eerder gerapporteerde bevindingen in skeletspieren van muizen.

Is mesterolon anabool?

Mesterolon is een anabole steroïde die is geïndiceerd voor de behandeling van laag testosteron, hypogonadisme, oligozoöspermie en Leydig-celfalen. Mesterolon is een synthetische anabole androgene steroïde (AAS) en derivaat van dihydrotestosteron (DHT).


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}