Winstrol is de handelsnaam en merknaam voor de anabole steroïde die meer formeel en beter bekend staat als Stanozolol.

Het bestaat in zowel een oraal als injecteerbaar formaat, en het staat op de derde plaats in de top 3 van anabole steroïden die het meest worden gebruikt en het populairst zijn bij bodybuilders en atleten.

Het wordt alleen voorbijgestreefd door Deca-Durabolin (Nandrolon Decanoate) op de tweede plaats, en Dianabol (Methandrostenolone) op de eerste plaats.

Winstrol is waarschijnlijk het meest bekend vanwege het vermeende gebruik door de Canadese Olympische sprinter Ben Johnson tijdens de Olympische Zomerspelen van 1988 in Seoul, waar hij positief testte.

De oorsprong ervan begint echter in 1959, toen de details voor het eerst werden vrijgegeven in de medische en wetenschappelijke gemeenschap. Het waren Winthrop Laboratories in het Verenigd Koninkrijk die Stanozolol op de markt voor geneesmiddelen op recept op de markt brachten, en Sterling in de Verenigde Staten kocht het patent in 1961 voor de Amerikaanse markt, waar het werd gebrandmerkt als Winstrol.

Winstrol werd goedgekeurd voor een uitgebreide lijst van medische behandelingen na de introductie op de markt voor geneesmiddelen op recept, variërend van weefsel- en spierverslindende ziekten tot een oesteoporose-medicijn, evenals voor de behandeling van slachtoffers van brandwonden en kinderen met groeiachterstand.

Winstrol was echter niet erg effectief als een behandeling voor bloedarmoede. Het werkingsmechanisme van Winstrol is op verschillende manieren behoorlijk briljant.

De primaire werking is door binding met de androgeenreceptor in plaats van niet-receptorgemedieerde activiteit , wat gebruikelijk is bij bepaalde andere anabole steroïden zoals Dianabol of Anadrol. 

Een indrukwekkende en enigszins unieke functie die Winstrol vertoont, is het vermogen om de SHBG-niveaus (Sex Hormone Binding Globulin) in het lichaam aanzienlijk te verlagen, waardoor vrijer testosteron en andere anabole hormonen anabole activiteit in spierweefsels kunnen uitoefenen.

Het vertoont een uitzonderlijk vermogen en een hoge mate van stimulerende en faciliterende eiwitsynthese. Er is ook waargenomen dat Winstrol het vermogen heeft om de collageensynthese in het lichaam te stimuleren.

Kenmerken

Chemische samenstelling

De chemische structuur van Winstrol verschilt aanzienlijk van elke andere anabole steroïde. Het is echter een derivaat van dihydrotestosteron (DHT) waar het een 3-2 pyrazol-groep bevat die is bevestigd aan de eerste cycloalkaanring (bekend als de A-ring) van de anabole steroïde structuur.

Dit is eigenlijk heel opvallend wanneer een afbeelding van de chemische structuur van Winstrol zij aan zij wordt gelegd met het voorloperhormoon DHT, zelfs voor iemand die niet bekend is met chemie.

De hechting van de Pyrazol-groep aan de A-ring vervangt in feite de 3-keto-groep die normaal op dezelfde locatie zit. In het bijzonder classificeert deze belangrijke wijziging Winstrol als wat bekend staat als een heterocyclische steroïde.

Deze Pyrazol-groep, die een functionele groep is, is eigenlijk verantwoordelijk voor de sterkere bindingsaffiniteit van Winstrol voor de androgeenreceptor in spierweefsel. Als een DHT-derivaat met modificaties die het onderscheid met DHT scheiden, is

Winstrol in feite in veel grotere mate actief in spierweefsel dan DHT zelf. Helaas wordt DHT zelf vrijwel onmiddellijk inactief gemaakt door twee enzymen bij het binnendringen in spierweefsel.

Dankzij de aanpassingen van Winstrol kan dit probleem effectief worden vermeden. Alle anabole steroïden die tot de familie van DHT-derivaten behoren (zoals Winstrol, Anavar, Primobolan, Masteron en verschillende andere) bevatten wijzigingen in hun chemische structuren die hen significante activiteit en effectiviteit in spierweefsel verlenen, waar DHT zelf ongewijzigd nooit zou overleven stofwisseling daar.

De Pyrazol-structuur geeft Winstrol ook een significante verschuiving in zijn anabole en androgene sterktes om meer van een sterkere anabole sterkte te bevorderen, terwijl de androgene sterkte ervan aanzienlijk wordt verminderd. Dit is wat Winstrol een ongelooflijk sterke scheiding van anabole tot androgene effecten geeft.

Winstrol bezit een methylgroep gebonden aan de 17 ste koolstof (zogenaamde C17 alfa alkylering), die de chemische modificatie van de structuur waarmee de anabole steroïden overleven de eerste passage door de lever wanneer oraal ingenomen, en maakt het anabole steroïde verder resistent worden tegen levermetabolisme.

Eigenschappen van Winstrol (Stanozolol)

Studies hebben aangetoond dat het belangrijkste werkingsmechanisme van Winstrol de binding met cellulaire androgeenreceptoren is, in tegenstelling tot niet-receptorgemedieerde activiteit (zoals die van Dianabol of Anadrol).

Er wordt ook aangenomen dat Winstrol ook een zeer kleine meetbare vorm van anti-progestogene eigenschappen bezit met betrekking tot de progesteronreceptor, hoewel dit niet volledig wordt begrepen.

Naast enkele kleine antagonistische effecten op de progesteronreceptor, is gebleken dat Winstrol ook een lage affiniteit heeft voor interacties op de glucocorticoïde-bindingsplaats, evenals activiteit die onafhankelijk is van androgeenreceptoren, progesteronreceptoren en glucocorticoïdereceptoren.

Er is ook niet gevonden dat Winstrol enige opmerkelijke progestogene activiteit in het lichaam heeft.

Winstrol heeft een zeer hoge bindingsaffiniteit voor SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), waardoor veel meer van Winstrol (evenals andere anabole steroïden die ernaast kunnen worden gestapeld, zoals testosteron) vrij zijn in de bloedbaan bij het doen van zijn werk van signalering van spiergroei.

SHBG is een eiwit dat zich hecht aan en bindt aan andere geslachtshormonen (testosteron, oestrogeen of een andere synthetische anabole steroïde) en ze onbruikbaar maakt zolang SHBG aan dat hormoon is gebonden. Effectief plaatst SHBG 'handboeien' op elk hormoon waaraan het zich bindt en voorkomt dat het zijn werk doet.

Winstrol heeft ook aangetoond dat het niet alleen voorkomt dat SHBG zich aan andere anabole steroïden bindt, maar het heeft ook een sterke onderdrukking van de SHBG-productie in het lichaam aangetoond. Bijvoorbeeld,een bepaalde studie uitgevoerd op 25 mannelijke proefpersonen waarbij Winstrol oraal werd toegediend, resulteerde in een daling van 48,4% in SHBG-niveaus na slechts 3 dagen Winstrol-toediening.

Omdat Winstrol een DHT-derivaat is, heeft het het voordeel dat over het algemeen wordt geassocieerd met DHT en alle andere DHT-derivaten: het kan niet binden met het aromatase-enzym, wat resulteert in geen mogelijke oestrogeenconversie. Het resultaat hiervan is het vermijden van de oestrogeengerelateerde bijwerkingen van waterretentie (en de bijbehorende risico's van verhoogde bloeddruk), evenals andere oestrogeengerelateerde bijwerkingen.

Omdat het een DHT-derivaat is, kan het ook geen interactie aangaan met het 5-alpha-reductase-enzym, dat het enzym is dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Aangezien Winstrol al een gewijzigde vorm van DHT is, kan dit onmogelijk gebeuren.

Winstrol vertoont een langere halfwaardetijd als gevolg van de structurele wijzigingen, waardoor het injecteerbare formaat van Winstrol een halfwaardetijd heeft van ongeveer 24 uur en 9 uur voor de orale bereiding van Winstrol.

Met betrekking tot testosteron heeft Winstrol een androgene sterkteclassificatie van 30 met een anabole sterkteclassificatie van 320, wat vrij significant is aangezien dit betekent dat Winstrol iets meer dan drie keer de anabole sterkte van testosteron is.

Om voor elk individu de betekenis van deze cijfers en beoordelingen te begrijpen, moet worden begrepen dat de basisreferentiemeting voor deze sterkteclassificaties het nummer één anabole steroïde testosteron is.

Testosteron wordt gebruikt als de meetlat of de meetlat waarmee naar alle andere anabole steroïden wordt verwezen en waarmee ze worden vergeleken (net zoals de schaal van celcius voor temperatuurmeting waarbij het vriespunt en het kookpunt van water worden gebruikt als de basislijnmeting voor temperatuur).

Een belangrijk feit dat de lezer moet worden herinnerd, is het feit dat zowel de injecteerbare als de orale preparaten van Winstrol exact dezelfde chemische structuur hebben. Dit is in tegenstelling tot bijna alle andere anabole steroïden, waar orale preparaten altijd C17-alfa-gealkyleerd zijn en injecteerbare preparaten afwezig zijn van deze methylering (en vaak worden injecteerbare verbindingen ook veresterd om de afgiftesnelheid en halfwaardetijd te moduleren). 

Bijwerkingen

De belangrijkste punten van zorg als het gaat om Winstrol-bijwerkingen zijn, simpel gezegd: lever problemen met betrekking tot hepatotoxiciteit, HPTA (hypothalamische hypofyse-testiculaire as) verstoring en negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem.

Oestrogeen

Omdat Winstrol een van DHT afgeleide anabole steroïde is, kan het bij geen enkele dosis in oestrogeen worden omgezet. Dit betekent dat er geen oestrogene bijwerkingen mogen worden ervaren als gevolg van alleen het gebruik van Winstrol. Daarom zijn bijwerkingen zoals gynaecomastie , waterretentie en een opgeblazen gevoel, of andere bijwerkingen als gevolg van de opbouw van oestrogeen hier volledig afwezig.

Androgeen

Hoewel Winstrol een zwakkere androgene sterkteclassificatie heeft dan Testosteron, zijn de androgene bijwerkingen nog een potentieel risico, hoewel veel lager, en kunnen gebruikers slechts significant beïnvloeden als zij bijzonder gevoelig voor androgenen zijn.

Androgene bijwerkingen kunnen zijn: een verhoogde vette huid en acne, haargroei op het lichaam, MPB (mannelijke kaalheid) en BPH (goedaardige prostaathypertrofie). Het gebruik van een 5-alpha-reductase (5AR)-remmer, zoals Finasteride, Dutasteride, Proscar of Propecia zal hier volledig ondoeltreffend zijn, omdat Winstrol niet wordt omgezet in DHT.

Lever

Een belangrijk punt van zorg is dat van HPTA-onderdrukking, wat een gegeven is bij het gebruik van anabole steroïden. Studies hebben aangetoond dat proefpersonen al na slechts 14 dagen een afname van de endogene testosteronproductie met 55% ervoeren, zelfs met slechts 10 mg/dag Winstrol. Hepatotoxiciteit (levertoxiciteit) is ook een effect waarvan men zich bewust moet zijn bij Winstrol, vooral bij gebruik van de orale variant . 

Het injecteerbare preparaat van Winstrol heeft ook tot bezorgdheid geleid in onderzoeken, waar uiteindelijk ernstige hepatotoxiciteit werd ervaren door overigens gezonde personen. Het wordt daarom aanbevolen om Winstrol, vooral de orale variant, te gebruiken voor perioden van niet langer dan 6 - 8 weken per keer.

Cardiovasculaire Systeem

Cardiovasculaire gezondheidsproblemen zijn bijzonder groot als het gaat om Winstrol-bijwerkingen.

Eerst en vooral is Winstrol berucht vanwege het veroorzaken van zeer ernstige en gevaarlijke negatieve veranderingen in het cholesterolgehalte in het bloed, zelfs met minuscule doseringen van het orale formaat (zo laag als 6 mg/dag).

Zelfs het injecteerbare preparaat van Stanozolol heeft zeer negatieve gevolgen voor het cholesterolgehalte in het bloed aangetoond. Om nog meer zorgen te maken over de cardiovasculaire effecten van Winstrol, suggereert bewijs dat het ook cardiale hypertrofie kan stimuleren, zelfs bij kleine doseringen.

Winstrol Kuur

Winstrol-cycli zijn normaal gesproken bedoeld voor vetverlies, cutten en voorbereiding op de wedstrijd, waarbij het einddoel is om een zeer laag lichaamsvetgehalte en een hoog niveau van definitie in het lichaam te bereiken.

Er zijn mensen die beweren dat het ook kan worden gebruikt voor ballaststoffen, massa en krachttoename, maar er zijn andere anabole steroïden die over het algemeen goedkoper en beter geschikt zijn voor deze doeleinden dan Winstrol. Het is algemeen aanvaard dat Winstrol-cycli moeten worden gereserveerd voor cutten en vetverlies.

Als zodanig bevatten Winstrol-cycli normaal gesproken een basisverbinding van vergelijkbaar gebruik, normaal gesproken iets zoals testosteronpropionaat voor een cyclus van 8 - 10 weken.

Intermediaire en geavanceerde Winstrol-cycli kunnen in totaal ook drie verbindingen omvatten, normaal gesproken een stapel zoals testosteronpropionaat, trenbolonacetaat en Winstrol (het orale of injecteerbare preparaat is voldoende).

Het is ook belangrijk op te merken dat vanwege de hepatotoxiciteitsverschillen tussen de orale en injecteerbare Winstrol-preparaten, het mogelijk is om Winstrol-cycli langer uit te voeren met de injecteerbare dan de orale (8-10 weken voor de injecteerbare en 6-8 weken voor de orale respectievelijk).

Dosering

Winstrol is een zeer veelzijdige anabole steroïde en de doseringen variëren sterk (vooral tussen de orale en injecteerbare varianten).

Winstrol-doseringen in de medische wereld vroegen oorspronkelijk om een dosering van 6 mg per dag, idealiter verdeeld over de dag (bijvoorbeeld een tablet van 2 mg die 3 keer per dag wordt toegediend). 

De injecteerbare Winstrol als medicijn werd meestal slechts eenmaal per twee tot drie weken voorgeschreven in een dosering van 50 mg. Met het oog op atletiek en prestatieverbetering helpen deze medische doseringen en frequenties voor Winstrol echter helemaal niet.

Voor atletiek, lichaamsbouw en kracht variëren de algemene Winstrol-doseringen (met de injecteerbare) ongeveer 50 - 100 mg om de dag toegediend, wat overeenkomt met ongeveer 200 - 400 mg per week.

In termen van orale Winstrol is dit gemiddeld ongeveer 60 mg per dag, en lagere doseringen van Winstrol (zoals 25 - 50 mg per dag) zouden goed werken voor alle groepen gebruikers en atleten.

Omdat Winstrol geen ongelooflijk sterke anabole steroïde is die bedoeld is voor ballaststoffen en massatoename, is het niet nodig om de doseringen tot extreme of gevaarlijke niveaus te verhogen, en voor het helpen van definitie en vetverlies, zijn de bovengenoemde doseringen hier goede bereiken.

Voor vrouwen is bekend dat 5 - 10 mg per dag van het orale preparaat vrij vaak voorkomt bij vrouwelijke bodybuilders en atleten die elk risico op virilisatie of andere bijwerkingen willen vermijden. Hoewel injecteerbare Winstrol niet erg gebruikelijk is bij vrouwelijke atleten en bodybuilders, is 15 mg om de dag geïnjecteerd (voor een totaal van ongeveer 60 mg per week) een goede aanbeveling.

Beschikbaarheid

Het spreekt voor zich dat een verbinding als Winstrol, die de derde plaats inneemt in de top 3 van de meest gebruikte en populairste anabole steroïden, een veel voorkomende verbinding op de markt is.

Degenen die Winstrol willen kopen, zullen het zonder problemen overal ter wereld kunnen vinden, ongeacht de bron. Zoals de lezer op dit moment algemeen zou moeten weten, is Winstrol in de handel verkrijgbaar in twee formaten: injecteerbaar en oraal.

Het injecteerbare middel heeft normaal gesproken de vorm van een suspensie op waterbasis, maar sommige ondergrondse laboratoria hebben methoden ontdekt om het te vervaardigen tot een injecteerbaar op oliebasis.

Het is op dit moment zonder enige twijfel bekend dat dit uitsluitend ondergrondse producten zijn, aangezien injecteerbare Winstrol op oliebasis nog geen officieel product van farmaceutische kwaliteit is dat onder geen enkele omstandigheid als geneesmiddel op de receptmarkt wordt verkocht.

Er zijn veel verschillende soorten bronnen, variërend van internetbronnen en websites tot persoonlijke dealers, die allemaal van invloed zijn op de prijzen waarvoor men Winstrol kan kopen op de zwarte markt. 

FAQ

Waar wordt Winstrol voor gebruikt?

Winstrol is een synthetische steroïde, vergelijkbaar met testosteron, die wordt gebruikt bij de behandeling van erfelijk angio-oedeem, dat episodes van zwelling van het gezicht, de ledematen, de geslachtsdelen, de darmwand en de keel veroorzaakt. Winstrol kan de frequentie en ernst van deze aanvallen verminderen.

Wat zijn de voordelen van Winstrol?

Stanozolol, een anabole steroïde ook bekend onder de merknaam Winstrol, kan een atleet helpen sterker te worden, spiermassa op te bouwen, versnelling te stimuleren, sneller te herstellen van trainingen en andere fysieke stress.

Is Winstrol slecht voor je hart?

Cardiovasculaire effecten kunnen worden versneld bij patiënten die nadelig worden beïnvloed door vochtretentie. Oedeem, met en zonder congestief hartfalen, is opgetreden tijdens therapie met anabole steroïden.

Hoe lang duurt een Winstrol-cyclus?

De lengte van de winstrolcyclus duurt meestal van zes weken tot 12 weken. Zelfs gevorderde bodybuilders gebruiken het medicijn echter nooit langer dan een periode van 12 weken. 

Hoe lang duurt het voordat orale Winstrol werkt?

De meeste mensen die Winstrol gebruiken, melden dat ze binnen enkele weken resultaten zien.


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}