Turinabol (Chlorodehydromethyltestosterone, ook bekend als 'Tbol' en Oral Turinabol) is eigenlijk een gemodificeerde vorm van Dianabol (Methandrostenolone), waarbij het eigenlijk een combinatie is van de chemische structuren van Dianabol en Clostebol (4-chloortestosteron).

Daarom is de eigenlijke chemische naam 4-chloordehydromethyltestosteron.

Door de wijzigingen aan de chemische structuur is het niet-aromatiseerbaar en heeft het ook een zeer lage androgene beoordeling, wat waarschijnlijk de reden is waarom Turinabol de bijnaam heeft gekregen als een 'milde Dianabol'.

Turinabol werd voor het eerst gepubliceerd in 1962 en Chlorodehydromethyltestosterone werd vervolgens vervaardigd en vrijgegeven door Jenapharm in Oost-Duitsland als Turinabol en Oral Turinabol.

Net als andere verbindingen zoals Anavar (Oxandrolon), werd Turinabol vereerd door medisch personeel en artsen vanwege zijn vermogen om een vrij duidelijke scheiding van zijn anabole en androgene effecten te bieden , waarbij natuurlijk de anabole effecten werden bevorderd.

Dit is een van de redenen waarom het vaak wordt vergeleken met verbindingen zoals Anavar of Promobolan. Dientengevolge, net als Anavar of Primobolan, zag Oral-Turinabol uitgebreid medisch gebruik bij niet alleen volwassen mannen, maar ook bij vrouwen en kinderen.

Destijds werd Turinabol in twee verschillende concentraties per tablet aangeboden: tabletten van 1 mg en tabletten van 5 mg.

De 1 mg-tabletten zouden doorgaans worden gebruikt voor personen die traditioneel gevoeliger zijn voor therapieën met anabole steroïden, zoals vrouwen en kinderen.

Onder medisch gebruik in die tijd werd het voorgeschreven voor veel verschillende aandoeningen, maar werd het vaak gebruikt voor de bevordering van vetvrije massa bij aandoeningen van het verspillen, evenals voor de bevordering van botsterkte en massa.

Later in de jaren negentig werd ontdekt dat Turinabol een van de belangrijkste anabole steroïden was die door Oost-Duitsland werden gebruikt in hun beruchte door de staat gesponsorde dopingprogramma dat bekend staat als het State Plan Research Theme 14.25.

Dit plan werd eind jaren zestig door de Oost-Duitse regering ontwikkeld en tussen 1974 – 1989 uitgevoerd met het expliciete doel om al hun atleten (al dan niet buiten hun medeweten) anabole steroïden toe te dienen om te domineren op de Olympische spelen en andere internationale sportevenementen.

De kern doel van dit programma was om gewoon te bedriegen met het anabole steroïde testsysteem in de Olympische Spelen door het toedienen van wat op dat moment niet op te sporen zou zijn aan onwetende atleten, zowel mannen als vrouwen, die simpelweg door hun trainers en coaches te horen kregen dat ze kleine blauwe vitamines kregen. 

Later werd bekend dat de meerderheid van deze "vitaminen" in feite Oral-Turinabol was.

Er werd ontdekt dat ongeveer 10.000 atleten in de loop van iets meer dan twee decennia anabole steroïden kregen toegediend (waarvan de meeste Turinabol waren), of ze het nu wisten of niet.

Hoewel Tbol een ongelooflijke staat van dienst had bewezen op het gebied van geldige toepassing en veiligheid, stopte Jenapharm in 1994 met de productie.

Dit was een tijd in het begin van de jaren negentig toen de meeste anabole steroïden werden stopgezet en van markten over de hele wereld werden gehaald vanwege het toenemende stigma op het gebied van antisteroïden in die tijd.

De toenemende negatieve aandacht voor het gebruik van anabole steroïden in de sport in het begin van de jaren negentig hielp Turinabol's zaak niet, en het lot ervan was destijds vergelijkbaar met dat van veel andere anabole steroïden. 

Jenapharm werd uiteindelijk in 1996 gekocht door Schering AG, maar hervatte de productie van Turinabol niet.

De stopzetting van de productie in het begin van de jaren negentig viel samen met het aan het licht komen van de details over het door de staat gesponsorde dopingprogramma van Oost-Duitsland, en de abrupte stopzetting van de productie.

Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de populaire houding onder atleten en bodybuilders dat Turinabol een zeer mysterieuze, speciale en gewaardeerde anabole steroïde is om te verkrijgen.

Tegenwoordig zijn er geen farmaceutische producties van deze verbinding bekend en de productie ervan is beperkt tot ondergrondse laboratoria.

Kenmerken van Turinabol

Chemische samenstelling

Zoals eerder vermeld, is Tbol in werkelijkheid een gemodificeerde vorm van Dianabol (Methandrostenolone), waarbij het eigenlijk een combinatie is van de chemische structuren van Dianabol en Clostebol (4-chloortestosteron).

Het heeft dezelfde algemene chemische structuur als Dianabol samen met de 4-chloorsubstitutie die Clostebol bezit.

Het resultaat is dat Tbol een veel milder hormoon wordt dan het moederhormoon Dianabol.

Door de veranderingen in de chemische structuur is het niet meer in staat om gearomatiseerd te worden tot oestrogeen, en vertoont het ook een veel zwakkere androgene sterkte.

Turinabol heeft daarom een anabole beoordeling van 54 en een zeer lage androgene beoordeling van 6, waardoor de scheiding tussen anabole en androgene effecten zeer duidelijk en gunstig is.

Hoewel de anabole sterkte aanzienlijk minder is dan de beoordeling van Dianabol van 90 – 210, is de duidelijke afstand tussen de anabole en androgene effecten van Turinabol veel gunstiger voor het individu.

De chemische modificaties van Turinabol verlenen het ook een halfwaardetijd van 16 uur en het vermogen om te binden aan SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) .

Turinabol is C17-alfa-gealkyleerd om orale biologische beschikbaarheid mogelijk te maken, en als resultaat zal het een mate van levertoxiciteit vertonen.

Het bezit ook een dubbele binding tussen koolstof 1 en koolstof 2 en het is deze dubbele binding die verantwoordelijk is voor de vermindering van de androgene sterkte.

Tenslotte, zoals eerder vermeld, een chloorgroep is toegevoegd op de 4 e koolstof belast af en kan dus aromatiseren en vermindert de androgene kracht verder.

Eigenschappen

Vanwege de duidelijke scheiding van zijn androgene tot anabole effecten, is het een zwakkere anabole steroïde dan het moederhormoon Dianabol.

De zekerheid met Tbol is echter dat met enig schijnbaar spieropbouwend vermogen, het veel minder androgene effecten zal hebben en absoluut geen oestrogene effecten (vanwege het onvermogen om in oestrogeen te aromatiseren).

Vanwege de vrij zwakkere sterkte dan Dianabol, worden de doses die nodig zijn om effecten van Tbol-tabletten teweeg te brengen, als vrij hoog beschouwd.

Over het algemeen kunnen atleten en bodybuilders gestage en hoogwaardige vetvrije massa verwachten zonder risico op een opgeblazen gevoel, gyno of andere oestrogene effecten.

Het is niet bekend dat massa- en krachttoenames dramatisch zijn vanwege het gebrek aan anabole kracht, maar gestage en kwalitatieve winsten die in de loop van de tijd consistent groeien, kunnen worden verwacht.

Het wordt ook gebruikt als een ideaal cut tijdens perioden van vetverlies of pre-contestvoorbereiding vanwege het onvermogen om in oestrogeen om te zetten.

De mogelijkheden van Turinabol schitteren echt als aanvulling op andere anabole steroïden wanneer het wordt gebruikt (gestapeld) met andere anabole steroïden vanwege het vermogen om aan SHBG te binden.

Door zich aan SHBG te binden, kunnen meer van de andere anabole steroïden waarmee het is gestapeld beschikbaar zijn om hun werk te doen, omdat ze niet worden geremd door SHBG.

Bijwerkingen

Orale Turinabol staat bekend als een van de 'milde' orale anabole steroïden, vaak in dezelfde categorie geplaatst als Anavar (Oxandrolon) en Primobolan.

Turinabol mist ook een oestrogene component en veroorzaakt geen stijging van de oestrogeenspiegels.

Dit betekent dat Tbol een relatief veilige verbinding is voor vrouwen en degenen die een milde steroïde willen als introductie in de wereld van anabolen.

Androgene bijwerkingen

Turinabol's chemische wijziging van het vasthouden van een dubbele binding tussen koolstof 1 en 2, evenals de 4-chloormodificatie, geeft het een aanzienlijk verminderde androgene sterkte.

Dit vermijdt echter niet de androgene werking van Turinabol op gebruikers.

In hogere doses kan Tbol androgene symptomen veroorzaken, zoals agressie, roid rage en acne.

Turinabol wordt ook gemetaboliseerd door het 5-alpha-reductase-enzym tot een sterkere androgene metaboliet, maar het is bekend dat de snelheid van 5AR-reductie waaraan Turinabol wordt blootgesteld zeer gering is.

Het gebruik van 5AR-remmers zoals Proscar, Dutasteride en Finastride zou waarschijnlijk niet effectief zijn.

Oestrogene bijwerkingen

Turinabol is een gemodificeerde vorm van Methandrostenolone (Dianabol, Mkkyle650), en hoewel Dianabol een matige affiniteit heeft voor aromatisering tot oestrogeen, doet Turinabol dat helemaal niet.

De chemische samenstelling van Turinabol maakt interactie met de oestrogeenreceptor (ER) onmogelijk.

Dit is het resultaat van de 4-chloorsubstitutie. Turinabol kan daarom in geen enkele dosering aromataseren.

Bijwerkingen zoals gynaecomastie zullen niet het gevolg zijn van het gebruik van Turinabol.

Testosterononderdrukking

Bijna alle anabole steroïden zullen de productie van endogeen testosteron bij mannen en vrouwen in verschillende mate veranderen. 

Hoewel Oral Turinabol als mild wordt beschouwd, zal het nog steeds testosteronremming veroorzaken.

Hoewel Turninabol geen interactie zal hebben met de oestrogeenreceptor (ER) in de hypothalamus of progesteronreceptor (PgR) en onderdrukking zal veroorzaken, zal het een interactie aangaan met de androgeenreceptor (AR) en de productie van gonadotropines verminderen.

Dit betekent dat een Post Cycle Therapy (PCT) wordt aanbevolen wanneer Tbol alleen is gebruikt.

Anti-oestrogenen zoals Nolvadex en Clomid kunnen worden gebruikt om de endogene testosteronproductie te stimuleren na het gebruik van Tbol in stapels.

Hepatoxische en cholesterolgerelateerde

Omdat Turninabol een C17-alfa-gealkyleerde orale anabole steroïde is, zullen de leverwaarden, waaronder AST- en ALT-niveaus, stijgen met het gebruik ervan.

Echter, zoals blijkt uit medische onderzoeken die in 1990 bij Oost-Duitse atleten zijn gedaan, veranderden doses van 15-35 mg per dag de AST- en ALT-niveaus niet significant.

Maar men moet niet vergeten dat Tbol-doseringen tegenwoordig meer dan 15-35 mg per dag zijn, vaak meer dan 60 mg.

Daarom zou een meer negatief effect op lever, nieren en cholesterol worden verwacht.

Net als veel orale steroïden kan het cholesterolprofiel van de gebruiker drastisch veranderen.

HDL kan dalen en LDL kan stijgen, wat een slechte omgeving veroorzaakt voor andere cardiovasculaire bijwerkingen en risicofactoren verhoogt.

Cardiovasculair

Zoals eerder opgemerkt, kan het cholesterolgehalte veranderen wanneer orale steroïden worden gebruikt, zelfs voor korte perioden.

Recent onderzoek heeft de vinger gewezen op cholesterol als een van de belangrijkste steroïde-gerelateerde bijwerkingen die bodybuilders willen vermijden.

De verdikking van het bloed (rode bloedcellen RBC), slagaderplaque, hoge bloeddruk, hoog LDL en laag HDL kan en zal leiden tot coronaire hartziekte als er geen adequate voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Het is dus aan te raden; alle orale steroïden worden ingenomen gedurende cycli van 6-8 weken en niet langer.

Ondersteunende supplementen worden ook geadviseerd, deze omvatten: Curcumine, Citrus Bergamot, Vitamine K2, Omega-3.

Doses en toediening

Turinabol heeft een lage androgene beoordeling van 6 en een anabole sterkte van 53, dit maakt het bijna perfect in termen van het vergelijken van bijwerkingen en voordelen.

Vanwege een lage androgene beoordeling zijn acne, agressie, woede en krachttoename zeldzaam, maar niet onbestaande. V

ergeleken met het moederhormoon Dianabol, is het een zwakkere anabole stof en bodybuilders zien Oral Tbol niet als een massaversterkend middel.

Turinabol bezit ongeveer de helft van de anabole beoordeling van testosteron, dus doseringen in het bereik van 40-60 mg per dag worden als introductie geadviseerd.

Turinabol-doseringen kunnen 80-100 mg per dag overschrijden, maar bodybuilders melden dat bijwerkingen beginnen te stijgen, terwijl de winst constant blijft.

Medische doses Turinabol zijn ongeveer 5-10 mg per dag en worden gegeven aan mensen met spierafbraakziekten.

Medische doses voor vrouwen beginnen bij 1 mg per dag en kunnen 2,5 mg per dag (QC) overschrijden.

Historisch gezien tonen atletische en bodybuilding-gerelateerde doseringen volgens de literatuur ons dat Turinabol werd gebruikt door het Oost-Duitse gewichthefteam met 10 g per jaar (27 mg per dag), en deze documentatie vermeldt ook dat de leidende Oost-Duitse sprinter niet meer dan 730 mg kreeg toegediend per jaar (2 mg per dag).

Turnabol-doses voor beginners worden gesuggereerd op 30-40 mg per dag, terwijl intermediaire gebruikers dagelijks 50-80 mg kunnen gebruiken.

Gevorderde en professionele bodybuilders kunnen 80-100 mg plus per dag gebruiken, waarbij sommige forums melding maken van doses van 150 mg.

Deze extremere doses kunnen echter bijwerkingen veroorzaken en andere androgenen kunnen met betere winst worden gebruikt.

Vrouwelijke Turinabol-doses liggen tussen 5-10 mg per dag.

Steroïdenmisbruik bij vrouwen, met extreme doseringen, kan permanente virilisatiesymptomen, acne, agressie en masculiniserende effecten veroorzaken.

Turinabol heeft een halfwaardetijd van 16 uur. Dit wordt als lang beschouwd in vergelijking met andere orale androgenen.

Dianabol, dat structureel nauw verwant is aan Tbol, heeft bijvoorbeeld een halfwaardetijd van 4,5-6 uur.

Als gevolg van deze lange halfwaardetijd is het niet nodig om Tbol-doseringen in twee keer per dag te splitsen, maar de gebruiker van steroïden kan de volledige dagelijkse dosering eenmaal per dag innemen.

Cycli en gebruik

Tbol wordt vaak gestapeld in combinatie met andere anabole steroïden, dit komt omdat het een milde verbinding is en de natuurlijke testosteronniveaus bij gebruikers verlaagt.

Turinabol is niet de meest anabole of androgene steroïde, daarom hebben massaverhogende middelen de voorkeur boven Tbol.

Deze relatief milde anabole stof wordt gebruikt tijdens snijfasen, vetverliesperiodes en pre-contest bodybuilding.

Turinabol-cycli kunnen bestaan uit het alleen oraal gebruiken van 40-60 mg per dag gedurende 6-8 weken.

Dit geeft een mooie boost in kracht, droge spiermassa en stelt de gebruiker van steroïden in staat om spiermassa te behouden wanneer hij een calorietekort heeft.

Het voorkomen van eiwitafbraak is een broodnodig wapen wanneer het doel is om onder de 10% lichaamsvet te komen.

Meer geavanceerde stapels Oral Turinabol kunnen andere verbindingen betekenen, zoals; Testosteron kan worden gebruikt voor synergetische effecten.

Korte en lange estered testosteron preparaten kunnen worden gebruikt.

Testosteronpropionaat met 100 mg om de andere dag geïnjecteerd met Turinabol 60 mg per dag gedurende 8 weken is een uitstekende stapel voor spiermassa.

Tijdens langere cycli van testosteron , bijvoorbeeld met behulp van Testosteron Enanthate gedurende 12 weken, wordt een orale toediening gedurende de eerste 4-6 weken geïntroduceerd, terwijl het testosteron "intrapt".

Dit is een term die wordt gebruikt voor wanneer stabiele bloedplasmaspiegels op hun hoogtepunt zijn en winst in spiermassa en eiwitsynthese het hoogst zijn.

FAQ

Hoe lang is Turinabol detecteerbaar?

Tien jaar geleden was Oral Turinabol alleen detecteerbaar binnen vijf tot zeven dagen na inname. Nu is het detectievenster meer vijf of zes maanden

Wat zijn de bijwerkingen van Turinabol?

Turinabol kan mogelijk uw leverenzymwaarden verhogen tot een niveau dat giftig is voor uw lichaam. Dit kan leiden tot problemen zoals levertumoren, peliosis-hepatitis en geelzucht. Uiteindelijk kan dit leiden tot leverschade, wat levensbedreigend is.

Wat zijn de voordelen van Turinabol?

Turinabol verhoogt de spierkracht, ontwikkelt spiermassa en verhoogt het de vasculariteit. 


About the Author Theo

Theo houdt zich al meer dan 10 jaar bezig met gezondheid, voeding en fitness en heeft een passie voor lichamelijke educatie en coaching. Hij is een expert in supplementen en is toegewijd om onze lezers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken en hun beste leven te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}